Specialpsykiatrisk Podcast

Pårørendesamarbejde

August 13, 2021 Gran Recovery and Health Season 1 Episode 6
Specialpsykiatrisk Podcast
Pårørendesamarbejde
Show Notes

I sin oprindelige form betyder det at pårøre at ”være i familie med nogen” eller simpelthen bare det ”at stå nogen nær”.  Men i ordets nuværende bøjningsform, pårørende, er det et ord, der næsten udelukkende bruges i sammenhænge, hvor mennesker enten er syge eller har været ude for en ulykke, og en fagperson skal tale med i mange tilfælde et familiemedlem om behandlingen.

Det er næsten usvigeligt sikkert, at vi alle sammen kommer til at opleve at være både pårørende eller den, der har brug for hjælp, på et tidspunkt i vores liv. Og mange af jer der lytter med, står også med et ben i den tredje lejr – nemlig som den fagperson, der skal få hele denne triade til at arbejde sammen og få det bedste ud af en ofte svær situation. Og det kan være et kompliceret arbejde, som kan have udslagsgivende konsekvenser. Så det skal vi tale om i dag.

Vi skal især høre om, hvilke særlige udfordringer, men også ressourcer, der ligger gemt for hver af de tre personer i samarbejdet. Og vi skal høre om retningslinjer og værktøjer, der kan være gode at have med.  I den anledning har taler vi med Bente Lebjerg, som har 35 års erfaring med at arbejde med pårørende i rigtigt svære sager. Først mange år i kommunalt regi, hvor hun har arbejdet med anbringelser af børn, og nu på Granhøjen, hvor forældre med voksne børn, der har brug for ekstra støtte i hverdagen, kan stå med nogle af de samme følelser og udfordringer. Men med 35 års erfaring kommer også en masse gode indsigter og eksempler, og dem deler Bente ud af denne sjette episode af Specialpsykiatrisk Podcast.

Tekst, klip og tilrettelæggelse: Helene Hansen, Gran Recovery and Health.
Musik: Johan Schou Jansen, Planet 9 Media.